Operera bort åderbråck är ett av våra vanligaste skönhetsingrepp vi har. Buplastik och ansiktslyft brukar också komma i topp. Botox, hårtransplantationer och fettsugning är på topplistan bland män. De manliga skönhetsidealen liknar kvinnornas ideal på det sättet att de kräver mycket tid för att åstadkomma om man ska nå den på naturlig väg. En del är ouppnåeliga om du inte tänker operera dig. 

Tidigare har vi skrivit om olika anledningar till skönhetsoperation. Att inte få befinna sig i den kroppen man visualiserar kan vara ett stort trauma för många. Det är en blandning av identitetssökande och tekniska framgångar och innovationer som har gjort det allt vanligare att man opererar sin kropp på olika sätt. Dessutom finns bristen på tid där som en tydlig morot; vad du inte har tid med kan du tjäna genom att lägga pengar på det istället, och göra en operation.

Manliga idealet är en fettfri kropp

Maskulinitetsforskare bekräftar tendensen av den manliga strävan efter den perfekta kroppen. Och vi är långt från kulmen. Att vara missnöjd med sin kropp har man länge betraktat som en ”kvinnosak”, men idag tyder mycket på att män också tampas med en längtan efter en perfekt kropp som påverkar dem i större utsträckning än vad vi tidigare trott. Det börjar dessutom bli vanligare att inte hymla med sin strävan, tvärtom får det stor spridning på sociala medier.

Musklerna symboliserar styrka och handlingskraft, ett sätt att bekräfta sin manlighet på. Idealet idag är en nästintill fettfri kropp med V-formad överkropp som – om den ska till på naturlig väg – kräver hårt arbete, uthållighet, sträng disciplin. Kanske är det just ”tiden” som är så lockade att köpa idag, i ett samhälle där tiden alltmer ersätter värdet av pengar. Oavsett vad det beror på kan man konstatera att strävan efter den perfekta kroppen är långtifrån en