Att bli mamma är en fantastik sak och de flesta mammor skulle förmodligen inte byta den erfarenheten mot något. Men att vara gravid är påfrestande för kroppen och kroppen kan ändras väldigt mycket efter en graviditet. Det gör att en del mammor blir missnöjda med sina kroppar.

3582698-pregnant-woman-in-third-trimester

Här kan man läsa om en undersökning som visar att fyra av tio mammor funderar på att göra ett skönhetsingrepp efter att de har fött barn. 40 procent av de tillfrågade har tankar på att förstora sina bröst och nästan en fjärdedel kan tänka sig att göra en bukplastik. Det är även många som funderar på att göra en fettsugning och lite mer än en fjärdedel av de tillfrågade skulle kunna tänka sig att göra det. Varför många av mammorna uppger att de skulle kunna genomgå ett skönhetsingrepp beror framförallt på att de upplever att deras kroppar har ändrats mycket efter graviditeten och att de vill att deras kroppar ska se mer ut som de gjorde förr.

Kan få hjälp med kroppen

Att kvinnor vantrivs med sina kroppar efter graviditeten är inget ovanligt och många uppger att de gör det. Det allra vanligaste är att brösten och magen ser annorlunda ut och att man får bristningar, lös hud och ärr på dessa områden. Det är självklart ofta så att magen och brösten går tillbaka till sin normala form ett tag efter graviditeten men för vissa försvinner till exempel aldrig putmagen. Varför en del mammor inte får tillbaka sina platta magar kan bland annat bero på att bukmusklerna delats sig och att huden töjts ut för snabbt och har svårt att dra ihop sig igen, skriver Expressen. Självklart får man efter en graviditet räkna med att kroppen får nya former och kanske aldrig ser exakt ut som innan, men det finns faktiskt en del saker man kan göra med lite hjälp på traven. Till exempel kan man göra en så kallad mommy makeover hos Laserestetik eller en annan klinik. En mommy makeover kan bland annat innefatta:

  • Bukplastik.
  • Lagning av spruckna bukmuskler.
  • Bröstförstoring.
  • Bröstlyft.
  • Fettsugning.

Många kvinnor väljer varje år att genomgå sådana plastikoperationer för att de vill känna sig självsäkra och nöjda med sig själva igen.

Kände sig inte nöjd 3641872-set-of-metal-dental-equipment

En som gjort en plastikoperation efter att hon blivit mamma är profilen My Martens från ”Ensam mamma söker”. Hon hade under graviditeten gått upp till 100 kilo, för att sedan gå ner i vikt, vilket resulterade i massvis av lös hud speciellt på magen. Dessutom hade hennes bukmuskler spruckit. Efter att ha kämpat med sin kropp en lång tid bestämde hon sig sedan för att genomgå en operation. För att öka medvetenheten om att många faktiskt får sådana här problem efter en graviditet och att det faktiskt finns hjälp att få, dokumenterade hon hela processen i sin blogg, skriver Nyheter24. Hon var dock noggrann med att upplysa sina läsare om att hon inte ville få en Barbie-kropp och att hon inte stödjer sådant ideal, men att hon innan operationen kände sig handikappad och otroligt missnöjd med sig själv.