Känner du någon som älskar kaffe? Jag har några tips på julklappar till hen, i många olika prisklasser.

Svenskar har alltid haft ett speciellt förhållande till kaffe, och konsumtionen är ganska okänslig för uppgångar. De senaste åren har intresset dock ökat ytterligare. Marknaden för kaffeprylar har exploderat de senaste åren. Och det handlar inte bara om kromade espressomaskiner för tiotusentals kronor, även om även de upplever ett förnyat intresse. Det handlar också om prylar som är ganska enkla, men kan kosta mycket pengar, och om mer avancerade konstruktioner, som kostar mindre.

Kapselkaffe har nog alla kommit i kontakt med vid det här laget. Riktiga konässörer fnyser lite åt kaffe som bryggs på detta sätt, men många skulle säga att maskinerna ger ett bra resultat. Om de i början förknippades med en viss lyx så finns det idag kapselmaskiner i de flesta prisklasser, och för det mesta fungerar kapslar av många olika fabrikat. En kapselmaskin är inget man ger bort till en kaffenörd, men kanske till en stressad småbarnsförälder som ändå vill dricka kaffe av lite bättre kvalitet. Se till att det följer med några kapslar också. Vet du inte vilka kapslar du ska välja kan du läsa detta test.

Fortfarande är kaffeentusiastens främsta kännemärke en påkostad espressomaskin från Izzo, La Pavoni eller Elektra. Designen kan vara modern och kompakt, eller med klassisk med en örn på toppen och en rejäl spak för att pressa vattnet genom det tätpackade kaffepulvret. En bra espressobryggare kostar från ungefär 2000 kronor, och det finns egentligen ingen övre gräns. Om du känner någon kaffenörd som redan har en espressomaskin kanske hen skulle uppskatta något tillbehör: en kvarn för att mala kaffebönor, eller en tamper, alltså ett handtag som man använder för att packa ihop kaffe i filtret innan man skruvar fast det i maskinen.

Espressobryggare

Bryggkaffe

För den som är intresserad av kaffe, men inte vill ha fler elektriska prylar hemma, kan man välja en klassisk mockabryggare, där vattnet pressas genom kaffet efter att det kokat upp, eller en italiensk s.k. Drip Coffee Maker. En sådan består av en undre kanna, en övre kanna och en undre kanna, men en filterdel emellan. Den undre kannan fylls med vatten, och filtret med kaffe. Bryggaren ställs på spisen, med den undre kannan nedåt. När vattnet kokat upp vänder man på bryggaren, och kaffet rinner genom filtret ned i den övre kannan, från vilken man kan servera kaffet.

Den traditionella kaffebryggaren är på väg ut, åtminstone när det gäller att brygga en kopp. De riktiga entusiasterna, som ändå vill ha vanligt bryggkaffe, värmer vatten och häller det över kaffet i en tratt av glas eller porslin. Känner du någon som skulle bli glad av en sådan tratt i julklapp? Det populäraste märket på dessa trattar är Hario, som dock har en speciell standard för sina filter. Ger du bort en sådan tratt till någon kommer denna att vara tvungen att köpa Hario-filter, som än så länge inte finns att köpa på ICA. Därför kan det vara bättre att köpa en tratt som följer den vanliga standarden, exempelvis från John Wall.

Kan du brygga en god kopp kaffe? Det ska vara 7 gram kaffe och 125 gram vatten. Om du inte har en våg, köp en, eller ge bort en i julklapp. Det finns billiga digitalvågar på exempelvis Clas Ohlson.