Handväska mot nazism
Accessoarer med speciell betydelse har länge varit ett sätt att uttrycka sina åsikter på och nu har turen kommit till handväskan – Gunnel Linné har nämligen startat en kampanj där man hänger upp handväskor på statyer och annat som en protest mot rasism och främlingsfientlighet.
Vårens handväskor är något som ofta pryder löpsedlarna på tidningarna i vårtider, men den största väskrelaterade nyheten just nu har ingenting med väskans utseende att göra. Istället handlar det om väskans betydelse, som nu genom ett initiativ från Gunnel Linné från Östernoret i Åsele fått en helt ny innebörd. Hon använder nämligen handväskor som en protest mot rasism och främlingsfientlighet genom att hänga upp dessa på befintliga statyer. Dock var det inte hon som startade det hela utan allt började i Växjö efter att kommunpolitikerna tackat nej till konstnären Susanna Arwins bronsskulptur, skriver Sveriges Radio. Anledningen? Statyn föreställer nämligen Hans Runessons berömda fotografi som visar hur en kvinna med sin handväska slår efter en nazist.
Våldsbejakande staty
Statyn som Susanna Arwin gjort föreställer alltså det berömda fotografiet som visar hur en dam som slår med sin handväska mot en nynazist i Växjö år 1985 under en nynazistisk demonstration. Och själva statyn fick namnet ”Med handväskan som vapen” och är på plats i Varberg eftersom att Växjö kommun avböjt att ställa ut den då man kommit fram till att statyn är våldsbejakande, skriver Göteborgs Posten. Men statyns köpare, hotellägaren Lasse Diding i Varberg, tycker dock att statyn skulle passa bra i Brunnsparken och överväger därför att skänka statyn till Varberg kommun. Enligt honom är statyn konst och en fredssymbol, men till Hallands nyheter säger han också att han är beredd på debatt om detta. Men innan kommunen får ta ställning till om statyn ska få stå i parken eller inte kommer den först att vara med på manifestationen Krig och kultur, inom projektet Varberg Calling for Peace.