Många tycker det är otroligt viktigt att ta hand om sin hud och hålla den fräsch. Men en del kanske inte tänker på vilken bakteriehärd ens smink faktiskt kan vara.

173690-cells

Det finns en mängd olika saker som man måste tänka på när man sminkar sig för att sminket ska se snyggt ut och inte få motsatt effekt. Bland annat är det superviktigt att man grundar med en bra bas som får sminket att sitta på plats längre. Detta kan man läsa mer om här. Men det är faktiskt minst lika viktigt att man har färskt och fräscht smink. Gammalt smink sitter inte bra och kan se väldigt kakigt och smuligt ut. För att inte tala om hur äckligt och bakteriefyllt sminket blir om man inte byter ut det då och då. Ett smink fullt av bakterier kommer garanterat göra huden oren och har man otur kan man få en massa hudproblem av det.

Låna inte smink

De bakterier som finns i gammalt smink kommer främst från en själv. Men det är många som även lånar ut sitt smink, vilket inte alls är en bra idé. Ens egna bakterier går nämligen ganska bra att utsätta sig för men lägger man sig smink som andra använt, kan man få deras bakterier, som man ofta inte har ett lika bra skydd mot. Speciellt viktigt att man inte delar med sig av är mascara och produkter som används runt ögonen. Det är nämligen lätt att man smittas av någon annans ögoninflammation eller andra ögonsjukdomar om man delar. Dessutom har mascara väldigt mycket vatten i sig och de produkter som har högt vatteninnehåll är känsligare för bakterietillväxt.

Titta på sminket

Men hur gör man då för att veta om sminket är för gammalt eller om det är smittat av bakterier? Enligt en expert i Expressen kan man titta på den datummärkning som många produkter har. Men det gäller också att man använder sitt sunda förnuft och tittar på produkten. Ser den dålig ut, är missfärgad eller till och med luktar illa, ska man inte använda den. Olika typer av smink håller olika längre och några produkters hållbarhet följer här:

  • Mascara – 3-6 månader
  • Foundation – 6-12 månader
  • Läppstift – 2-3 år
  • Ögonskugga – 3 år
  • Puder – 3 år